Navigácia

  • Vesmír

    Žiaci štvrtého ročníka na hodinách prírodovedy skúmali tajomstvá Vesmíru a dozvedeli sa veľa zaujímavých informácií. Získané vedomosti nám ukázali prostredníctvom svojich krásnych projektov. Ďakujeme za pomoc a nápaditosť pri realizácií aj rodičom a rodinným príslušníkom, pretože výsledok je skutočne krásny. Vytvorili nádherné modely, niektoré dokonca ponúkajú aj možnosť načítania QRkodu a po načítaní sa dozviete ďalšie informácie. Veľmi nás teší, že tvorivými nápadmi sme si obohatili vedomosti o vesmíre, ktorý je pre nás všetkých stále neprebádanou a nekonečnou studnicou otázok, na ktoré nie vždy dokážeme nájsť odpoveď.

  • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry - okresné kolo

    V ABC centre v Prešove sa konalo 15.11.2023 okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Našu školu reprezentovala víťazka školského kola Júlia Štofaňáková, žiačka 9.A. Spomedzi 26 súťažiacich sa stala úspešnou riešiteľkou a obsadila krásne 9. miesto. Srdečne blahoželáme!

  • Imatrikulácia

    Veľký deň pre prvákov - Imatrikulácia.

    V tom kráľovstve žil jeden kráľ,

    ktorý krásne dcéry mal.

    Som rýchly a vždy v strehu,

    celému kráľovstvu musím veliť, veru.

     

    Zodpovednosť je to veľká,

    spolieha sa na mňa kráľovná, aj každá včielka.

    V kráľovstve musím žezlo mať,

    no bez neho nemôžem prváčikov pasovať.

     

    Iba ak mi pomôžete,

    všetko spolu zvládneme.

    Cez štyri kráľovstvá musíte prejsť,

    aby ste nám žezlo vrátili späť.

     

    V PÍSMENKOVE pomaličky,

    ulož si abecedu do hlavičky.

    Keď slniečko za kopec posledný lúč schová,

    čaká na teba hádanka rozprávková.

     

    V ČÍSELKOVE pozor daj,

    všetky čísla pamätaj!

    Dedko repu zasadil,

    na roľu sa posadil.

    Ale repa nejde von,

    preto vás dedko prosí o pomoc.

     

    Keď sa v HÁDANKOVE kvapky dažďa kĺžu ponad mostík dúhový,

    na oblohe zažiari sedem farieb dúhových.

    Skús ich chytiť medzi prsty,

    a schovať ich do dlaní,

    Možno vtedy uvidíš,

    skrytý poklad tajomný.

     

    V ŠIKOVNÍČKOVE každý deň,

    celé telo rozhýbem.

    Poskáčem si, podleziem,

    nech mám skvelý celý deň.

  • Svätoštefanská koruna

    Dňa 22. novembra 2023 sa žiaci 7.A a 7.B zúčastnili veľkolepej udalosti. V ich triedach boli korunovaní noví panovníci. Keďže nemali možnosť zájsť do Budapešti po korunu sv. Štefana, museli si ju vyrobiť. Ako sa im to podarilo, posúďte sami. 

  • MS Silná ruka

    Dnes si šikovné žiačky našej školy vybojovali krásne umiestnenia na MS v Košiciach v súťaži silná ruka, krásne druhé miesto získala Diana Mariňáková a perfektné prvé miesto Monika Jenčová. Ďakujeme, dievčatá, prajeme Vám veľa ďalších úspechov.

  • Týždeň tolerancie - Deň štvrtý

    Dnešný deň sme sa trochu vrátili do minulosti a ukončili sme ním náš Týždeň tolerancie. Týmto dňom sme chceli ukázať a pripomenúť, že v histórii nájdeme nielen chyby, ale aj mnoho hodnotných vecí, ktoré z nej plynú. V rámci dnešného Retro dňa, sme sa snažili poukázať na to, čím všetkým nás milnulosť ovplyvňuje a ako veľa z nej vieme čerpať. V každom období totiž nájdeme niečo cenné a tolerancia k minulým udalostiam môže byť kľúčom k nášmu rastu a vzájomnému porozumeniu a rešpektu.

    Po celom týždni každá zapojená trieda získala diplom s ocenením,v čom bola tá naj. Triedy získali následovné diplomy za:

    1.A Najretro triedu

    1.B Najtradičnejšie slovenské rekvizity

    2.A Najlepšie retro rekvizity

    2.B Najslovenskú triedu

    3.A Najpohodlnejšie školské uniformy

    3.B Najslovenské jedlá

    4.A Najväčšiu valašku

    4.B Najslávnostnejšie oblečenú triedu

    5.A Najjaponskú triedu

    5.B Najfrancúzsku triedu

    6.A Najbohatšiu triedu

    6.B Najveselšiu triedu

    6.C Najzladenejšiu triedu

    7.A Najčeskú triedu

    7.B Najtaliansku triedu

    8.A Najaktívnejšiu triedu

    9.A Najzbalenú triedu

    9.B Najlepšiu spoločenskú udalosť

  • Týždeň tolerancie - Deň tretí

    Dnešný deň sa niesol vo formálnom, spoločenskom duchu.Na určitých miestach a v určitých udalostiach platia isté pravidlá slušnosti. To, že tieto pravidlá dodržiavame znamená, že tolerujeme a rešpektujeme dané miesto, udalosť, osobu alebo osoby, ktorých sa táto udalosť týka. Pomáhame tým aj vytvárať miesto, kde sa sa všetci cítia príjemne a cítia vzájomný rešpekt. Preto sme sa dnes ocitli, na oslavách, v divadle a dokonce sa u nás odohrala aj svadba. Dnešným dňom sme si tak ukázali, že spoločenské udalosti nie sú len o pekných šatách, peknom priestore alebo dobrom jedle, ale najmä o tom, že tým preukazujeme druhým úctu a toleranciu. 

  • Riaditeľské voľno

    Riaditeľka ZŠ Široké oznamuje, že v zmysle §150 ods. 5 zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) budú mať dňa 24.11.2023 žiaci školy riaditeľské voľno z organizačných dôvodov. Žiaci sú automaticky vyhlásení z obeda. ŠKD v tento deň nefunguje.

    Mgr. Adriana Kočerhová, riaditeľka školy

  • Skrátené vyučovanie

    Vo štvrtok 23.11.2023 bude v škole prebiehať vyučovanie v skrátenom režime z organizačných dôvodov:

    1. hodina: 7.55 - 8.35

    2. hodina: 8.40 - 9.20

    3. hodina: 9.40 - 10.20

    4. hodina: 10.30 - 11.10

    5. hodina: 11.25 - 11.55

    6. hodina: 12.00 - 12.30

    Na obed pôjdu žiaci podľa rozpisu, len v prispôsobenom čase podľa skrátených hodín. ŠKD funguje v nezmenenom režime.

  • Týždeň tolerancie - Druhý deň

    Dnešný deň bol na našej škole skutočne pestrý a rôznorodý. Ocitli sme sa v Taliansku, Saudskej Arábií, Japonsku či Česku, ale mali sme dnes krásne stvárnenú aj slovenskú kultúru. Takáto kultúrna rôznorodosť nás obklopuje na každom kroku. Stačí sa len rozhliadnuť a vidíme ju v jedle, keď si objednáme pizzu či kebab. Stretávame sa s ňou pri počúvaní hudby, keďže hudobné žánre pochádzajú z rôznych krajín, využívame mobily rôznych značiek, ktoré taktiež pochádzajú z rôznych krajín, vozíme sa na nemeckých či francúzských autách. Dokonca sa objavuje aj v spôsobe, ako komunikujeme. Denne sa tak stretávame s rôznymi kultúrami a náš svet to robí zaujímavejším a častokrát nám dokážu uľahčiť život. Táto neustála interakcia s rôznymi kultúrami nám umožňuje každý deň objavovať niečo nové a rozširovať naše obzory. 

  • Týždeň tolerancie - Prvý deň

    Dnešným dňom sme odštartovali náš Týždeň tolerancie. Dnešný deň sa niesol v duchu jedinečnosti rozdielov a inakosti, pretože tolerancia znamená rešpektovať a prijať iných, aj keď sa od nás odlišujú. To je veľmi dôležité , pretože samotný svet okolo nás je ako veľká kniha s rôznymi príbehmi, do ktorej prispieva každý z nás svojou jedinečnosťou a neopakovateľnosťou. Aj dnes sme si spoločne ukázali to, ako dokážeme odlišnošťou prispieť k takému príbehu. Dnes sme spoločne  písali príbeh Dňa bez školskej tašky v školskej uniforme, ktorý poňal každý po svojom. Touto jedinečnosťou nápadov a rôznorodosťou prevedenia sa nám dnes podarilo spoločne stráviť jeden príjemný a o niečo iní deň ako zvyčajne. Toleranciu si môžeme predstaviť aj ako čarovné klúče, ktoré otvárajú dvere k priateľstvu, porozumeniu a láske medzi nami. 

  • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

    Ahojte, priatelia. Aj tento rok sme sa zapojili do krásnej akcie Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok, ktorá nás každoročne dokáže spojiť a zahriať pri srdci. Naplňme spoločne krabice plné lásky.

    Posielam návod, ako vytvoriť takúto krabičku. Pozývam rodinky, skupinky priateľov, ale aj jednotlivcov zapojiť sa do tejto krásnej akcie. Krabičky môžu do školy priniesť žiaci, ale môžete ich odovzdať aj vy-rodičia(pani školníčke pri vstupe do školy alebo Mgr. Marianne Baluchovej). Ak by chcel krabičku darovať aj niekto, kto momentálne s našou školou nemá kontakt, môžete ma kedykoľvek kontaktovať správou alebo mailom. Krabičky môžete nosiť od 20.11.2023 do 29.11.2023. My ich uskladníme a 30. novembra odovzdáme kontaktnej osobe, pani Murínovej, ktorá ich prerozdelí do zariadení pre seniorov v Prešove. Naši žiaci už pripravujú vianočné pohľadnice a pozdravy, ktoré budú odovzdané a prerozdelené do jednotlivých krabičiek plných lásky. Tento rok budeme aj osobne spolu s vybranými žiakmi pri odovzdávaní krabičiek v pridelenom dome seniorov v Prešove.

    Veľmi sa tešíme, že sme už niekoľko rokov veľkou súčasťou tejto krásnej akcie. O všetkom Vás budeme priebežne informovať. Ďakujeme.

    ,,Ten, kto dáva s radosťou, dáva najviac. A Boh miluje radostného darcu." (Matka Tereza)

  • Historická exkurzia so šiestakmi

    16. november je vyhlásený za Medzinárodný deň tolerancie. Z histórie poznáme mnoho prípadov, keď intolerancia spôsobila utrpenia a skazu. V súvislosti s týmto významným dňom sme sa so šiestakmi vybrali do Múzea židovskej kultúry. Vďaka inšpiratívnej pani sprievodkyni sme sa dozvedeli zaujímavosti o trpkom osude prešovských Židov, o zvykoch a pravidlách judaizmu. Fascinovaní veľkoleposťou ortodoxnej synagógy sme sa presunuli do Štátneho archívu v Nižnej Šebastovej. Oboznámili sme sa s prácou archivárov, videli ukážky papyrusu, pečať mesta Prešov zo 16. storočia, erbovú listinu z 15. storočia a dokonca aj zápisy Služnovského úradu v Prešove - Širokom z rokov 1850 - 1922. Uvedomili sme si, že ak chceme poznávať minulosť, nemusíme cestovať veľmi ďaleko, lebo aj naše okolie je bohaté na vzácne historické pamiatky. 

  • Skrátené vyučovanie a triedne aktívy

    V stredu 8.11.2023 bude v škole prebiehať vyučovanie v skrátenom režime z organizačných dôvodov:

    1. hodina: 7.55 - 8.35

    2. hodina: 8.40 - 9.20

    3. hodina: 9.40 - 10.20

    4. hodina: 10.30 - 11.10

    5. hodina: 11.25 - 11.55

    6. hodina: 12.00 - 12.30

    Na obed pôjdu žiaci podľa rozpisu, len v prispôsobenom čase podľa skrátených hodín. ŠKD funguje v nezmenenom režime.

    V tento deň budú  v čase 16.00 - 17.30 prebiehať v škole triedne aktívy vo forme konzultačných hodín.

  • Školský eshop

    Dobrý deň všetkým!

    Máme pre Vás skvelú správu!

    Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej ste sami rozhodli. Jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/zssiroke/

    Objednávanie je už spustené a bude možné až do 22.11. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!  

    (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

    S pozdravom a prianím krásneho dňa 

    vedenie školy

     

  • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry – školské kolo

     

    Dňa 17.10.2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Tento rok si sily zmerali osemnásti žiaci z ôsmych a deviatych ročníkov. 

    Prvú časť tvoril písomný test, na ktorý mali súťažiaci maximálne 35 minút. Súčasťou bola aj praktická časť olympiády, a to transformácia textu (správy na rozprávanie s prvkami opisu) a vlastná tvorba slávnostného príhovoru. 

    Praktickú časť olympiády vyhodnotila porota zložená z našich vyučujúcich SJL. Testy boli vyhodnotené elektronicky a oficiálne výsledky prišli o niekoľko dní neskôr. Na základe získaných bodov sa naši žiaci umiestnili nasledovne:

    1. miesto – Júlia Štofaňáková 9.A

    2. miesto – Charlotte Kollárová 8.A

    3. miesto – Lívia Kandráčová 9.A

    Úspešným riešiteľom blahoželáme a Júlii Štofaňákovej, 15.11. 2023 na okresnom kole, držíme palce!

  • Ponožkový október

    Vo štvrtok sme ukončili zbierku Ponožkový okóber, v ktorej sa vyzbieralo 58 párov ponožiek. K tejto akcii sa pripojil aj farský kostol a farníci, z ktorého nám priviezli ďalších 184 párov ponožiek. Spoločne sme tak do OZ Podaj ďalej odovzdali 242 párov ponožiek, ktoré ďalej poputujú ľuďom v núdzi. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili a pomohli dobrej veci. 

  • Testovanie pohybových schopností tretiakov.

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Testovanie pohybových schopností tretiakov..

  • Hlasovanie

    Krásny deň všetkým,


    máme pre Vás jedno skvelé prekvapenie!
    Do školy prichádza nová školská kolekcia a ste to práve Vy, kto rozhodne o jej podobe! Hlasujte do 27.10. o tom, ktorý z trojice motívov sa Vám páči najviac. Víťazný motív potom použijeme na vytvorenie celej kolekcie, kde nájdete nielen mikiny ale aj tričká, čapice, batohy a ďalšie kúsky v rôznych farbách :-)

     

    Hlasovať môžete tu: https://schoolsunited.cz/hlasovani/9e66b325

  • Pomohli sme doplniť zásoby krvi

    V pondelok 16. októbra 2023 sa v priestoroch školy opäť stretli ľudia s veľkým srdcom. Mladí i starší, učitelia, rodičia, rodinní príslušníci, naši bývalí žiaci, jednoducho pestrá zmes tých, ktorí sú ochotní a schopní pomáhať darovaním najvzácnejšej tekutiny, zachraňujúcej ľudské životy. Pracovnící HTO Levoča si zo Širokého odviezli 23 "konzerv", ktorými po letných dovolenkách doplnia zásoby krvi. Na svojich rodičov, príbuzných a známych sa prišli pozrieť aj naši žiaci.

    Veľké poďakovanie patrí všetkým záujemcom, ktorí prišli, i tým, ktorí sa podieľali na propagácii a organizovaní darovania. Tešíme sa na ďalšie stretnutie!

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Široké
    Široké 141
  • +421517911331

Fotogaléria